Del dette innlegget på:

Honning og svartfrø mot korona!

Pakistanske forskere har funnet at svartfrø og honning kan være en kraftfull kombinasjon for å redusere symptomer, mildne sykdomsforløp og øke overlevelse ved C.19-sykdom.

«Da C.19-viruset slo til våren 2020 søkte vi gjennom den vitenskapelige litteraturen for enhver ting som kunne være virkningsfull og trygt og bruke», forteller dr. Sohaib Ashraf til News target.

– I tillegg til et bredt spekter av effekter mot virus og bakterier, var målet å finne frem til naturlige remedier som hadde anti-inflammatoriske, immunmodulerende og anti-koagulerende egenskaper.

Honning og svartfrø var svaret

Sporet førte de pakistanske forskerne til honning og svartfrø (Nigella Satia) – black cumin på engelsk, men ikke i samme botaniske familie som krydderurten cumin (spisskummen/spisskarve). Neste steg var å gjennomføre en randomisert kontrollert studie.

Over tretti forskere fra medisinske universiteter, sykehus og institutter i Pakistan gikk sammen om dette. Studien ble ledet av dr. Ashraf og venter nå på en fagfellevurdering. Sammendraget kan leses på medRxiv.  

Dr. Ashraf, som jobber på kardiologisk avdeling ved velrennomerte Shaikh Zayed Medical Complex i Lahore, beskriver i dag kombinasjonen av honning og svartfrø som en «perfect fit»:

– Vi har observert at pasienter har blitt mirakuløst bedre med dette behandlingsregimet, også utenfor rammen av vår studie, forteller han til Newstarget.

Studieprotokollen

Studien tok for seg 313 pasienter med moderat til alvorlig korona, kjennetegnet ved symptomer som hoste, feber, sår hals, tett nese, kortpustethet, og med tillegg av lungebetennelse og pustebesvær i mer ekstreme tilfeller.

Doseringen på svartfrø (Nigella Satia) og honning var henholdsvis 80 mg og 1 gram per kg kroppsvekt daglig – altså en relativ høy dose med honning (3,5 spiseskjeer for en person på 75 kg).

Effekten av behandlingen ble målt på lettelse i symptomer og reduksjon i virusmengde gjennom et behandlingsregime på 13 dager.

Samtlige mottok standardbehandling i tillegg: febernedsettende, antibiotika, ekstra oksygen og mekanisk ventilasjon hvis det ble ansett som nødvendig.

Raskere lindring og bedre overlevelse

I behandlingsgruppen erfarte de med moderat korona bedring i symptomer etter 4 dager (7 dager i kontrollgruppen), og etter 6 dager ved alvorlig korona (13 dager i kontrollgruppen).

Hele 96% av pasientene med moderat korona i behandlingsgruppen kunne gjenoppta normal daglig aktivitet etter dag 10, mot 69% i kontrollgruppen.

Dødelighet målt innen 30 dager var 4% i forsøksgruppen og 19% i kontrollgruppen, altså 4 ganger lavere for de som inntok svartfrø og honning i tillegg til annen behandling.

For nærmere beskrivelse kan du se studien forklart her på YouTube med enkle illustrasjoner av dr. Mobeen Syed.

Brukt fra gammelt av mot åndsnød

Det er lang historisk tradisjon knyttet til bruk av svartfrø som medisin, særlig i den muslimske verden. Et gammelt ordtak, som skal stamme fra profeten Muhamme, sier at «i svartfrø finner man medisin mot alle sykdommer unntatt døden».

For 1000 år siden omtalte den Persiske legen Avicenna bruken av Nigella Sativa (svartfrø) ved dyspné (åndsnød) – en subjektiv opplevelse av tung pust eller pustebesvær.

I Urtekilden planteleksikon kan vi lese om de aromatiske svartfrøenes mange gode egenskaper, blant annet at de er: Immunstimulerende, antiseptisk, antibakteriell og betennelsesdempende, og at de benyttes til å forebygge og/eller behandle bronkitt og hoste.

Roer ned astma og allergier

Fordi svartfrø er en kraftig antioksidant og betennelseshemmer, kan urten roe ned symptomer på astma og allergier skriver botanikeren Rolv Hjelmstad i Urtekilden planteleksikon:

Forskere i Midtøsten har studert 29 personer med astma, og delte dem inn i to grupper. Behandlings-gruppen inntok en ekstrakt av svartfrø daglig. Etter seks uker viste de betydelig bedring i tilstanden, de opplevde færre astmasymptomer, sjeldnere symptomer og færre tilfeller av alvorlig astma, i tillegg til generell bedre lungefunksjon.

Tyske forskere har gjennomført fire studier med svartfrøekstrakt ved astma, høyfeber og eksem (allergisk hudreaksjon), og konkluderte med at svartfrøolje kan være et effektivt tilskudd ved behandling av allergiske sykdommer.

Svartfrø styrker immunsystemet

I en studie hvor folk ble behandlet med svartfrøolje i fire uker, ble det oppnådd en 30 % økning i aktiviteten til naturlige dreperceller – immunceller som dreper virus og motvirker svulster.

Selv om immuniteten svekkes hos eldre, og noen eksperter til og med mener at aldring skyldes svekkelse av immuniteten, så kan olje fra svartfrø bedre immunresponsen også hos eldre. (Urtekilden).

Anbefalt som alternativ til legemiddel

Lege-alliansen som går under forkortelsen FLCCC ble opprettet tidlig i korona-pandemien. De har som mål å raskt kunne tilby effektive og løpende oppdaterte behandlingsprotokoller basert på klinisk erfaring og forskning.

FLCCC´s I-MASK+-protokoll kan lastes ned i sin helhet. Den gir trinnvise instruksjoner om hvordan du kan forebygge (Prevention Protocoll) og behandle (Early Treatment Protocol) tidlige symptomene på C.-19. Her anbefales svartfrø som alternativ til legemiddelet ivermektin hvis det ikke er å oppdrive.

I oversikten “Nutritional Therapeutics: How they help with C.-19», gir FLCCC terapeutiske anbefalinger for bruk ab både svartfrø, honning og gurkemeie (turmeric/curcumin), og linker til forskning.

Kjøp og oppbevaring

I våre dager er svartfrø et populært krydder, særlig i India, Pakistan, Egypt og Midtøsten. Frøene smaker først noe bittert, seinere sterkt pepperaktig, og duften kan minne om muskatnøtt.

Når man skal anskaffe svartfrø, lønner det seg å kjøpe hele frø da de holder bedre på aromaen en malte frø. Frøene vil beholde smaken i ca. to år hvis de oppbevares i en lufttett beholder.

Svartfrø kan kjøpes i enkelte innvandrerbutikker, men her blir de ofte kalt for løkfrø. Andre norske navn er svartkarve, legesvartkarve, pepperfrø, romersk koriander, nigella/nigellafrø og kalonji. Du finner flere tilbydere av økologiske svartfrø på norsk netthandel.

Frø eller oljen av frøene

Doseringen som oppgis for svartfrø i det pakistanske studiet er 80 mg hele eller oppmalte frø per kg kroppsvekt, daglig. Det omfattet syke mennesker og et behandlingsforløp på 13 dager.

I sine forebyggende protokoller for C.19 anbefaler legene i FLCCC 40 mg svartfrø per kg kroppsvekt per dag. De oppgir også at svartfrø kan benyttes som olje hvor 1 teskje (5 ml) olje tilsvarer 3,3 gram frø.

For en person på 50 kg utgjør det en dose på 2 gram (2000 mg) frø eller 3 ml olje, ved 75 kg kroppsvekt: 3 gram frø eller 4,6 ml (ca 1 tsk) olje, og med 100 kg kroppsvekt: 4 gram frø eller 6 ml olje (i overkant av 1 tsk).

Kjøp og bruk av oljen

Ved de fleste plager hvor det er aktuelt å anvende svartfrøolje er en anbefalt dosering en teskje daglig», skriver Hjelmstad i sitt urteleksikon:

Oljen kan blandes i både varme og kalde drikker, eller kan tilsettes matretter rett før de spises. Noen synes den har en spennende og god smak, og tar gjerne oljen bar før måltid. Fett/olje før måltid reduserer også blodsukkerstigningen av maten.

Svartfrøoljen er relativt dyr, hvor prisen i netthandelen ligger rundt 150 – 250 kr for 100 ml og 450 – 550 kr for 250 ml – økologisk. Med en daglig dosering på 1 tsk varer 250 ml i 50 dager.

En god porsjon honning

Den pakistanske studien er godt nytt for Ole Brum og andre søtmonser. Det brukes relativt mye honning: 1 gram per kg kroppsvekt blir 3,5 spiseskjeer (ca en halv desiliter) for en person på 75 kg. Samme dosering oppgir legealliansen FLCCC i sine anbefalinger for behandling ved korona sykdom.

Hvis man regner et behandlingsregime til å vare 13 dager, som i den pakistanske studien, vil det gå med 975 gram honning. Ifølge Birøkteren veier en liter honning av høy kvalitet litt mer enn 1,4 kg. For en 13 dagers «kur» går det med andre ord med 800 ml honning.

Honning er en vannløsning av varierende mengder druesukker (glukose), fruktsukker (fruktose) og vanlig sukker (sukrose). Diabetikere bør være oppmerksom på dette. De som følger et ketogent kosthold må bero seg på en kort ketose-pause hvis de vil følge kuren.

Booster immunitet

FLCCC skriver at honning øker den antivirale immuniteten, booster immunitet generelt og har antioksidanteffekt grunnet sine fenoliske komponenter. De oppgir følgende terapeutisk effekt ved korona sykdom:

  • minker inflammasjon ved å redusere prostaglandiner, og thromboxane B2, som motvirker innsnevring av blodårer og blodplateklumping (en markør for effekten av aspirin).
  • øker NO (nitrogenmonoksid), som har en åreutvidende effekt og blokkerer RNA-syntese samt akkumulering av virus
  • immunmodulerende: booster immunitet ved å øke B og T lymfocytter, og stimulerer fagocytose (immun-spise-celler).
  • motvirker produksjonen av pro-inflammatoriske cytokiner

Glem ikke å oppsøke lege ved alvorlige symptomer på luftveisinfeksjon, men glem heller ikke å ha svartfrø (krydder eller olje) og honning tilgjengelig på kjøkkenet. Begge er lett å bruke i det daglige kostholdet forebyggende, og kurativt som komplementær behandling når virus og bakterier slår seg ned i luftveiene.

Liker du sunne oppskrifter?

Sunne drikker oppskriftshefte har mange smakfulle og næringsrike oppskrifter!

Trykk på bilde for mer informasjon om oppskriftshefte.

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!