Helsehistorier av folk - til folk
Helse

Bjørn: – Lettere å slutte å drikke enn å kutte karbohydrater

Når Bjørn forteller at han har sluttet å drikke, sier folk: ”Så dyktig!” Når han sender potetfatet videre fordi han ikke tåler mye karbohydrater, sier de: ”Ta en potet, da!”

Det er ingen sosial suksess å diskutere kosthold. Særlig ikke som mann.

Bjørn Haugen Morstad (59) gjør minst mulig poeng ut av karbokuttet.
At han er tørrlagt alkoholiker, er enkelt å fortelle.
– Ingen prøver å dytte på deg ”bare et lite glass vin” om du er alkoholiker.
– For karbohydrater er det annerledes: du skal helst ha en unnskyldning som allergi.
Ingen jubel når Bjørn sender potetene videre.
– Å, så du er blant disse lavkarbofolka?
– Det er ingen sosial suksess å diskutere kosthold. Særlig ikke som mann. ”Du som er så tynn, du må jo spise mer karbohydrater”, sier folk.
– Om du sier du spiser karboredusert for helsens skyld, er du fanatiker. Det er ingen forståelse for at mitt kostvalg er helsefremmende.
– Å fortelle om alkoholkutt, derimot, gir respekt og beundring.
Bjørns fire barn synes også at karbokutt er tull.
– På skolen har de jo lært at kroppen trenger mye karbohydrater.
– Sosiale forhold gjør at det vanskeligere å kutte ut karbohydrater enn alkohol. Dessuten var abstinensene mye sterkere ved karbokutt, forteller Bjørn.
Mer om det snart.

Forandring krever erkjennelse

Caluna treffer Bjørn på Kreta, han er med på helseopplevelsesuke.
Under sola forteller han om livets endringer, akkompagnert av syngende bølger.
Også kjæresten Line har kunnskap og interesse for kost. Det gjør alt lettere.
Ikke for det. Han er da en rasjonell økonom – handler heller etter logikk enn innfall:
– Uten erkjennelse er forandring umulig. Den læresetningen fra tolvtrinns-programmet tok jeg med meg til kosthold.
-Du har noen valg i livet, det krever å stå i dem. Men når du må, er det ikke så vanskelig.
Bjørn beskriver endringer litt som matematikk:
-To ting må til: du må erkjenne problemet. Om du ønsker resultatet, må du også ønske virkemidlene.
– Slik var det for meg med alkohol og karbohydrater: jeg måtte kutte ut noe som ikke var bra for meg. Altså: finn oppskriften, følg den – da holder du deg.
Sier han, gjerne med to streker under.

 

Mer muskler med karbokutt

Lette bein og lydløs pust på stiene ved Loutro. Bjørn er blant de første til fjelltoppen. Hans biologiske alder er 33. Han trener, men det var kostendring som ”fjernet pølsen rundt magen”.
– Med mindre karbohydrater har jeg gått opp i muskler og ned i fett.
– Kroppen har funnet sin balanse.
Livet som alkoholiker var alt annet enn balansert. Den gang som nå jobbet Bjørn som finanskonsulent. På vei til toget etter jobb i Oslo var han innom polet. Vel hjemme hos kone og fire barn på Hadeland hadde han drukket en halv flaske akevitt. Bare en begynnelse.
– Jeg var aldri i stand til å drikke litt. Fra jeg var 15 år og smakte alkohol for første gang, var jeg en brådrikker. Rus var målet.

Line og Bjørn får kunnskapspåfyll på Kreta
-Lettere å kutte ut alkohol enn karbohydrater, erfarer Bjørn.

Suget etter alkohol forsvant i løpet av de ukene.

Avhengig personlighet

Hans avdøde kone sa det i klartekst for 14 år siden: nok er nok.
– Alle må nå sin bunn. Jo høyere din bunn er, dess lettere er endring. Jeg var heldig som fant bunnen uten at jeg hadde mistet hus, familie og jobb. Om du er på kne i rennesteinen med spylevæske i hånden og har mistet alt – da er endring noe annet.
Bjørn mener han har en såkalt avhengig personlighet.
– Jeg kunne lett blitt spilleavhengig, og jeg røykte en pakke om dagen.
Han tilbragte seks uker Valdresklinikken.
– Suget etter alkohol forsvant i løpet av de ukene. Alkoholisme er en av de få dødelige sykdommene du kan gjøre noe med. Akkurat som livsstilssykdom.

En sjelden, autoimmun sykdom som ”spiser” nerveceller hadde sneket seg på.

Avhengig av karbohydrater

Kostholdet var typisk norsk: brød, poteter, pasta, pizza. Pluss alkoholfritt øl.
– Jeg forstod ikke kosten som avhengighet, sånn bare spiste man.
Han var aldri overvektig.
– Men vekten seg nedover, smiler han og peker ned.
Helsen er grei til høsten 2014. Så kommer symptomene. En sjelden, autoimmun sykdom som ”spiser” nerveceller hadde sneket seg på.
– Det ble stadig vanskeligere å bevege meg. Tilslutt klarte jeg ikke å gå. Hendene prikket. Jeg hadde null balanse.
Kanskje hadde et flåttbitt utløst den autoimmune sykdommen Guillan –Barré. Bjørn ligger seks dager på sykehuset for immunvæske intravenøst.
Restitusjon tar nesten et år.
Så får Bjørn utslett over hele kroppen.
– Trolig en autoimmun reaksjon det og.
Hos Balderklinikken blir Bjørn rådet til å kutte karbo fullstendig.
-Det går ikke an, tenkte jeg. Heldigvis er kjæresten min Line mer bevandret innen kost.

Den mentale unntakstilstanden varer tre-fire uker.

Ekstreme abstinenser

Han hadde aldri forestilt seg at det skulle bli tøffere enn å kutte ut alkohol.
– Et mentalt helvete.
– Jeg manglet konsentrasjon, var nesten paranoid i tanken, følte at noen var ute etter meg. Tåke i hodet, vrangforestillinger, tenkte det verste. Jeg fryktet at jeg var i ferd med å bli gal.
Heldigvis googler han, finner at symptomene ikke er uvanlige ved karbokutt.
Den mentale unntakstilstanden varer tre-fire uker.
Som den rasjonelle han er, er han ikke nær å gi opp.
– Det hadde jo effekt på hud og fettsammensetting. Jeg måtte foreta endringene for helsens skyld.
– Nå er det blitt livsstil.
Bjørn håper den dagen kommer at kostendring for helsen møtes med jubel.
– Slik vi jubler for alkokutt.