Helsehistorier av folk - til folk
Autoimmune sykdommer

Derfor kan du påvirke MS med kost

Husker du Trine med MS? – Frykten for rullestol motiverte meg til kostendringer, sa hun.
– Det er dokumentert at gluten gjør tarmen lekk, hvilket kan fremme betennelser hos pasienter med autoimmune lidelser, sier ernæringseksperten.

Kan en spise seg symptomfri fra kroniske lidelser? Debatten går.
Men Trine Høgsveen, som Caluna traff, fikk mye bedre helse med kostendringer. Viktigst var å kutte ut melk og gluten.
Anna Kathrine Ljøgodt, master i ernæringsmedisin ved Balderklinikken:
– I møte med pasienter med MS gjør jeg en utredning av om de kan være intolerante mot melkeprotein eller gluten, har ubalanse i tarmbakteriefloraen, ubalanse i mineral- eller fettsyrenivåer, eller mangel på vit D eller vit B12.
– Jeg vektlegger et antioksydantrikt og antiinflammatorisk kosthold med minst 800-1000 gram grønnsaker, bær og litt frukt daglig.
– I praksis vil jeg ofte anbefale mer eller mindre konsekvent paleo-kosthold.

Ernæringsveilder Anna Kathrine Ljøgodt ved Balderklinikken i Oslo.

– Forskningen på MS og kosthold går på sammenhengen mellom forekomsten av MS og mangel på enkelte næringsstoffer som vitamin D eller omega-3, forteller Ljøgodt.
– Det er også funnet holdepunkter for at omega-6 fettsyren gammalinolensyre er viktig og at betennelsesdempende kosthold er gunstig.

– Et kosthold etter MS-foreningens retningslinjer er ikke tilstrekkelig dersom en person er sensitiv for melk eller gluten. For å dempe betennelse tilstrekkelig, kan det være nødvendig å erstatte kornprodukter med store mengder grønnsaker, slik Dr Walsh anbefaler.

MS-foreningens kostråd

MS-forbundet anbefaler å følge offisielle kostholdsråd.
“Vitamin D er viktig. Fet fisk, fiskeoljer og tran kan være gunstig”, skriver de på sin nettside.
Ljøgodt synes forbundets råd er gode.
– De kan være en bra start for mange. Men bare 15% av befolkningen når de offentlige kostrådene om inntak av minst 450gram grønnsaker og 300gram frukt og bær daglig.
– Og mange spiser mer sukker enn anbefalt.
– MS-foreningen anbefaler et antiokstydantrikt kosthold og vektlegger riktig balanse mellom omega-3 og omega-6, hvilket er veldig bra.
– Men jeg vil unngått store fiskeslag som kveite og tunfisk grunnet kvikksølv og andre miljøgifter.
– Et kosthold etter MS-foreningens retningslinjer vil imidlertid ikke være tilstrekkelig dersom en person er sensitiv for melk eller gluten. For å dempe betennelse tilstrekkelig kan det være nødvendig å erstatte kornprodukter med store mengder grønnsaker, slik Dr Walsh anbefaler.

MS-forbundet: for lite data

– Om andre faktorer enn vitamin D kan påvirke risikoen for å få MS og/eller påvirke sykdomsforløpet, er et forskningstema med økt oppmerksomhet, sier kommunikasjonsleder i MS-forbundet, Gudrun Sofie Østhassel.
– Men den vitenskapelige dokumentasjonen er ikke entydig, vi har derfor ikke godt nok grunnlag til å gi konkret råd om dette nå.
– Derfor gjelder de samme generelle kostholdsrådene for MS-pasienter som for befolkningen ellers.
-MS-forbundet følger med på forskningen om MS og kosthold, og vil endre rådene om det kommer nye og mer definitive data, sier Østhassel.

-Vi vil endre rådene om det kommer mer definitive data, sier Gudrun Østhassel i MS-forbundet.

Spis avokado, dokumentert gunstig!

Ung, grønn mat er potent… full av antioksidanter…

Kunnskap om ms

  • Det finnes ikke mange studier på sammenhengen mellom kost og MS, men det finnes mange kasuistikker, altså beskrivelser av enkelttilfeller.
  • Den amerikanske legen Terry Walsh er et eksempel.
  • Hun har MS, og “spiste seg” ut av rullestolen.
    Dessuten behandlet hun over tusen pasienter med melke- glutenfri og betennelseshemmende kost med høyt inntak av grønnsaker, innmat og kokosfett.
  • Hun er igang med en vitenskapelig koststudie. Her kan du lese et intervju med henne, gjort av en amerikansk ms-forening.
  • Ljøgodt anbefaler mennesker med nevrologisk sykdom å lese Walshs bok
    “The Walsh Diet”.
  • Forskningen som foreligger på MS og kosthold går på sammenhengen mellom forekomsten av MS og mangel på enkelte næringsstoffer som vitamin D eller omega-3.
  • Det er funnet holdepunkter for at omega-6 fettsyren gammalinolensyre er viktig og at betennelsesdempende kosthold er gunstig.
  • Den amerikanske nevrologen David Perlmutter arbeider også med gluten- og melkefri kost ved nevrologisk sykdom.
  • Vi anbefaler hans bok “Sunn tarm – klart hode” .
  • Den italienske forskeren Alessio Fasano har dokumentert at gluten gjør tarmen lekk, hvilket kan fremme betennelser hos pasienter med autoimmune lidelser.
  • I Norge har nylig avdøde Karl Ludvig Reichelt forsket på sammenhengen mellom gluten, melk og hjernen.
  • Han utviklet analysen av gluten- og melkepeptider i urin som indikator på sensitivitet for peptider i melk og gluten.
  • Det er mulig å måle IgG og IgA-antistoffer mot melk og gluten i blodet, som kan gi indikasjon på intoleranse.
    Men disse testene ikke er diagnostiske alene.
  • Gullstandarden er utprøving av diett i noen måneder for å se om det kan hjelpe.
  • Om en studie fra Oregon på kost/ms, (på engelsk.)

Mer fra Caluna

Leste du om unge Tim, trolig den første i Norge som spiste seg frisk fra autisme og ADHD?

Autoimmun sykdom? Slik spiser du deg bedre, som Line gjorde. Hun hadde spiseforstyrrelser og to autoimmune tilstander.

Derfor trenger du fett! Av lege Berit Nordstrand.