Helsehistorier av folk - til folk
Autoimmune sykdommer

Derfor trenger du fett!

Av lege Berit Nordstrand

Mange tror at de bør holde seg unna det fete, men naturlig fett kan bidra til en slankere og friskere kropp.

Det er rett fett som gjelder.
Er du klar for et fett oppdrag? Gjør slik:
Erstatt planteoljer som øker farlig bukfett med oljer og fete råvarer som:

  • demper smerteplager
  • bedrer hukommelsen
  • øker fettforbrenningen
  • gir slankere kropp

Lege Berit Nordstrand

Kræsjkurs i fettkjemi

For å lykkes med oppdraget er det lurt å vite litt om hvordan de forskjellige fettsyrene er bygget opp. Og hvordan de påvirker oss.
Siden mange er redde for fett – nærmest litt fettfobiske – håper jeg at kunnskap om fettets ”kjemi” kan overbevise deg om at rett fett er sunt.
Det meste av fettet er bygget opp av fettsyrer. Det finnes to typer: mettede strake fettsyrer, og umettede fettsyrer med knekk.
Enumettede fettsyrer har en knekk, flerumettede har mange.
Antallet knekker på fettsyren avgjør hva cellene kan bruke den til.

Du trenger mettet fett til
immunforsvaret
hukommelsen
konsentrasjonsevnen
cellefunksjon
hormonproduksjon
avgiftning av leveren

Målet er altså ikke å unngå mettet fett, men sørge for fornuftige mengder naturlig mettet fett med korte fettsyrekjeder. For eksempel fra kokosolje.
Umettede fettsyrer som omega-3, omega-6 og omega-9 er flytende i romtemperatur. Disse bygges blant annet inn i cellemembranene og letter deres opptak av næringsstoffer.
Omega-fettsyrene smører dessuten tarm- og årevegger, holde blodet flytende, og opprettholde en frisk hjerne.

Betennelsesdempende fett

Den fantastiske kroppen din trenger umettede fettsyrer for å fungere optimalt. Den må få tilført både omega-3, 6 og 9 i fornuftige mengder.
Omega-6 omgjøres lett til energi i cellefabrikken: litt er bra, men for mye kan øke betennelsesstoffer i blodet.

Se video og les om den fantastiske cellefabrikken

Betennelser er vanligvis et gode: verktøy i immunforsvarets kamp mot infeksjoner. Men hvis mengden betennelsesstoffer stiger til unaturlige høyder, får kroppen beskjed om å iverksette immunreaksjoner i tide og utide.
Leddbetennelser, autoimmune sykdommer, astma, svekket insulinfølsomhet, vektøkning og bukfett kan bli resultatet. Betennelsesstoffene kan også forstyrre hjernecellens antenner slik at følsomheten svekkes.
Det kan gi svekket oppmerksomhet, konsentrasjonsevne og hukommelse. For å holde deg frisk og rask er det altså smart å sørge for et balansert inntak av de ulike fettsyrene.

Rett fett – så lett!

Planteoljer rike på omega-3 og fattige på omega-6 er bra for midjen og din fysiske og mentale styrke.

Slik får du det til:

  • Begrens inntaket av omega-6 til et naturlig nivå, tilstreb et forhold mellom omega-6 og omega-3 på omtrent 2:1.
  • Vi tåler nok litt mer omega-6 hvis det kommer fra naturlige kilder som planter, nøtter og frø, og ikke fra bearbeidet fett.
  • Hold deg til ekstra virgin olivenolje og kaldpresset rapsolje.
  • Disse er rike på den enmettede oljesyren omega-9, som senker nivået av betennelsesstoffer i blodet og begrenser bukfettet.
  • Ekstra virgin olivenolje inneholder sterke antioksidanter og tyrker forbrenningen
  • Velg kvalitetsoljer til dressinger og dipp.
  • Heller rimeligere til baking og steking.
  • Se opp for ferdige dressinger og marinader, de er ofte er fulle av ødelagte fettsyrer, mye omega-6 og andre tilsetninger.
  • Vinaigretten lager du lett selv!
  • Styr unna solsikkeolje, maisolje og soyaolje. Alle inneholder mye omega-6.

Kokosolje – for smakens, vektens, kroppens og sinnets skyld

Kaldpresset (helst økologisk) kokosfett med sine smarte kort- og mellomlange mettede fettsyrer (ca. 70%), gir helsegevinster.
Nye studier viser at litt kokosfett kan krympe midjemålet (studiedesign med lik diett, samme kalori- og aktivitetsnivå) og gi bedre fordeling mellom ugunstig og gunstig kolesterolnivå.
Kokosfett kan også

  • bedre følsomheten til insulinantennene
  • øke fettforbrenningen
  • øke metthetsfølelsen

Men husk å nyte begrensede mengder!

Tips til planteoljer

  • Begrens bruken av oljer fra nøtter og frø – de bør helst spises
  • Bruk extra virgin olivenolje eller kaldpresset rapsolje
  • Strø fersk revet, tørket kokos over frokostblandinger og salater
  • Gi deilig smak til gryter, supper og sauser med kokosmelk istedenfor fløte
  • Gi havregrøten naturlig sødme med økologisk, kaldpresset kokosfett
  • Bruk chiafrø (med fem ganger mer omega-3 enn 6) og knuste linfrø (med nesten 6 ganger mer omega-3 enn 6) i smoothies, knekkebrød og frokostblandinger
  • Ta tilskudd av fiskeolje
  • Unngå verstingen transfett

Fettets versting

Transfett er fettfamiliens ”sorte får”. Styr unna transfett, herdet og delvis herdet fett.
Det gjør du enkelt til ved å droppe margarin, fritert mat og matvarer med det vage begrepet ”vegetabilsk fett” på innholdsdeklarasjonen.
Nyt heller smaken av edle oljedråper nå som du har ryddet opp i oljekaoset og lært at rett fett kan bidra til bedre helse!
Mer fra Nordstrand hos Caluna: spis betennelsen av.
Berit Nordstrand: jeg er ingen superkvinne!


Kilder:

Paniagua et al 2007. Monounsaturated Fat-Rich Diet Prevents Central Body Fat Distribution and Decreases Postprandial Adiponectin Extression Induced by a Carbohydraterich Diet in Insulin-Restitant Subjects. Diabetes Care 30, s. 1717-1723.

Oi-Kano Y et al (2008). Oleuropein, a phenolic compound in extra virgin olive oil, increases uncoupling protein 1 content in brown adipose tissue and enhances noradrenaline and adrenaline secretions in rats. Journal of nutritional science and vitaminology 54(5), s. 363-370.

Assuncao et al 2009. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids 44(7), s. 593-601.

Han JR et al 2007. Effects of dietary medium-chain triglyceride on weight loss and insulin sensitivity in a group of moderately overweight free-living type 2 diabetec Chinese subjects. Metabolism, 56 (7), s. 985-991.

Clegg ME et al 2013. Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans. European journal of nutrition, 52(6), s. 1579-1585.