Helsehistorier av folk - til folk
Kaker og desserter

Gros juleoppskrifter – uten gluten, laktose og rørsukker

Hva er vel desember uten julesøtt? Gros beste oppskrifter er uten gluten, laktose og rørsukker. Du husker vel Gro? Mammaen til Tim som ble frisk fra barneautisme og ADHD.

Vi deler juleoppskrifter fra kokeboken Gro har skrevet sammen med sammen med sønnen Tim (12). Mat basert på økologisk, glutenfritt, laktosefritt og rørsukkerfritt. Altså maten Tim må ha for å holde seg frisk.

Les også intervjuet med Gro om hvordan boken ble til.

Gro og barna laget bok med maten som er bra for dem.

Julemarsipan

Du trenger, til marsipanen:
700 g mandler
300 g sukrinmelis
3-5 eggehviter
1 dråpe sitron

Du trenger, til sjokoladesausen:
2 ss raw kakao
2 ss agave sirup
4 ss smeltet kokosolje
litt salt og eller søtning

Slik gjør du:
Kok opp vann og mandler.
Ha mandlene over i en sil, hell kaldt vann over dem. Da løsner skallet og du kan trykke mandelen ut.
Tørk mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller 1 time på 50 °C i stekeovnen.
Ha mandelmassen, sitrondråper og melis i en bolle og bland inn litt og litt eggehvite til du har fått en smidig deig.
Pakk den inn i plastfolie og la den hvile noen timer før du bruker den.
Lag marsipan i alle slags former og sett dem i kjøleskapet slik at de blir kalde.
Lag sjokoladesaus og dypp den i sjokoladesaus, pynt med gojibær, pistasje nøtter, kokos eller valnøtter.

Hjemmelaget marsipan!
Marsipanen kan pyntes med nøtter og tørket frukt eller kokos.
Amy og Tim hjalp mamma å lage kokebok.

Myk karamell

Du trenger (15-20 stk):
6 ss sirup
1 ss mandelsmør
50 g kakaosmør (smeltet)
en klype salt
1 dråpeteller stevia (karamellsmak)
1-2 ss kokosolje (romtemperert)

Slik gjør du:
Varm opp sirup sammen med mandelsmør.
Tilsett 25 g kakaosmør, rør den inn til den smeltes.
Tilsett litt salt og stevia.
Ta kjelen av platen, rør forsiktig inn litt kokosolje før du heller dem i silikonformer.

TIPS
Ulik sirup lager ulik farge på karamellene.

Karameller er kjempefine som gaver!

Smultringer

Du trenger, til ca 30 stk:
2 egg
3 dl sukrin
6 dl havremelk
450 g jyttemel original
1/2 ts hornsalt
1 ts kardemomme
1 ts kanel
1 glass/500 ml kokosolje uten smak til frityrsteking

Slik gjør du:
Pisk egg og sukrin til eggedosis.
Tilsett havremelk.
Tilsett de tørre ingrediensene jyttemel, hornsalt, kardemomme og kanel.
Sett deigen tildekket i kjøleskapet i 1 time.
Bruker du «smulteringbakeren», må deigen være myk og rennende slik som i oppskriften.
Skal du kjevle den ut og trykke med former, må deigen tilsettes ytterligere 200 g jyttemel.

Varm kokosoljen i en jerngryte.
Stikk en tresleiv i gryten, når kokosoljen freser er den klar til fritering.
Trykk ut smulteringene i gryten og vend dem.
Når smultringene er gyllenbrune på begge sider, tas de opp.
Tre smulteringene på en tresleiv, la dem tørke.

Smultringer er en klassiker i julen.
Deilige smultringer uten raffinert sukker og med det gode fettet.

Prøv også disse deilige julebollene! Julia viser hvor enkelt det kan gjøres.